beauceron

Standardi pasme

Izvor pasme

Beauceron je ovčarski psi, ki so ga že stoletja nazaj vzredili v Franciji z namenom čuvanja čred ovac in goveda. Danes so to predvsem psi čuvaji, vodniki slepih, reševalci, pastirski psi, uspešno pa se uporabljajo tudi v vojski in policiji.

 

Teža

Samci: do 50 kg

Samice: od 30 do 35 kg

Višina

Samci: od 65 do 70 cm

Samice: od 61 do 68 cm

Beauceroni spadajo med velike pasme.

 

Življenska doba

Beauceron živijo od 11 do 16 let.

 

SPLOŠNI VIDEZ: Ovčar iz pokrajine Beauce je velik, kompakten, odporen, močan, dobro grajen in mišičast, toda brez okornosti

POMEMBNE PROPORCIJE: Beauceron je srednji v vseh svojih proporcih. Dolžina telesa od ramen do zadka mora biti nekoliko večja od višine samega telesa.

Glava je dolga 2/5 višine vihra. Višina in širina glave je malce manj kot polovica celotne dolžine glave. lobanja in gobec sta enake dolžine.
GLAVA: Glava je dobro oblikovana s harmoničnimi linijami. Gledano s profila, zgornja linija lobanje in gobca leži približno v paralelni ploskvi.

REGIJA GLAVE:

lobanja: Ravna ali rahlo okrogla z ene strani do druge. Osrednja brazda je rahlo zaznamovana. Zatilnična izboklina je lahko vidna na vrhu lobanje.

zagozdnica: Zagozdnica je le rahlo nakazana in enako oddaljena od zatilnice in smrčka.

OBRAZNA REGIJA:

smrček: Proporcionalen gobcu, dobro razvit, nikoli razcepljen in vedno črn.

gobec: ne ozek in ne koničast

ustnice: Čvrste in vedno dobro pigmentirane. Zgornja ustnica mora prekrivati spodnjo brez kakršnekoli ohlapnosti. Na stikih naj bi bile ustnice vpeljane v rahlo vrečko, ki naj bi ostala čvrsta.

Čeljust / Zobje: Močni zobje s škarjastim ugrizom

Oči: Horizontalne, rahlo ovalne oblike. Šarenica naj bi bila temno rjava in v nobenem primeru nikoli svetlejša od temnejših svetlo rjavih oči, četudi je barva dlake svetlejša. Za harlekine so dovoljene oči s svetlejšim ozadjem.

Ušesa: Visoko nastavljena. Ušesa so prirezana ali spuščena. Ne smejo biti prilepljena na lica. So ravna in dokaj kratka. Dolžina ušes naj bi bila do polovice dolžine glave.

Vrat: Mišičast, dobre dolžine, harmonično združen z rameni.

TELO:

zgornja linija: Hrbet je raven, ledveni del kratek in mišičast. Zadek nekoliko povešen.

Viher: Dobro viden.

Prsa: Obseg prsi je večji od višine vihra za več kot petino. Prsa so globoko spuščena do komolcev.

REP: Cel, nizko nošen in mora segati do skočnega sklepa brez odklona. Na konici je zavihan v obliki črke “J”. Ko je pozoren, je rep lahko nošen višje, raztegnjen do vrhnje linije.

OKONČINE

SPREDNJI DEL: Pokončen, ko je gledan s sprednje strani.

ramena: povešena in zmerno dolga

podlaket: mišičasta

šape: Velike, okrogle, kompaktne. Nohti so vedno črni. Blazinice so čvrste.

ZADNJI DEL: Pokončen, ko je gledan s profila ali od zadaj.

Stegna: Široka in mišičasta.

Podkolenica: Izdatna, ne preblizu tal, konica je postavljena na 1/4 višine vihra, oblikuje dobro odprt kot z drugim stegnom.

Šape: Velike, okrogle, kompaktne

Sledniki: Po tradiciji so ovčarske pasme nagnjene k temu, da imajo slednike. Slednike oblikujejo dobro ločen palec z nohti, postavljen bolj k šapami.

KORAK / GIBANJE: Gibek in prost ( izdaten korak ). Udje se gibljejo dobro v liniji. Beauceron naj bi imel podaljšan drnec z dolgo segajočimi gibi.

DLAKA:

Dlaka: Gladka na glavi, kratka, gosta, čvrsta in priležna telesu, 3 do 4 cm dolga. Zadnjica in notranja stran repa je rahlo vendar obligatorno resasta. Poddlaka je kratka, fina, gosta in puhasta, bolj zaželjena je mišje siva in zelo blizu telesu in ne sme se videti skozi zgornjo dlako.

BARVA:

a) Črna z ožigi: “rdeče nogavice”. Črna je čisto črna in ožigi so veveričje rdečkasti. Ožigi so na sledečih mestih:

lise okoli oči
na straneh gobca, na licih sta dve lisi, vendar nikoli za ušesi
na prsih, najbolj zaželjeni sta dve lisi
pod vratom
pod repom
na nogah občutno izginjajo z višino, ne smejo prekrivati več kot 1/3 dolžine nog in so rahlo višji na notranji strani nog

b) Harlekin ( pepelnato siva s črnimi lisami in ožigi ): Siv, črn z ožigi, dlaka mora biti črna in siva enakovredno na obeh straneh, lise morajo biti dobro vidne, včasih s prevladujočo črno barvo. Ožigi so enaki kot pri črnih z ožigi.

Dovoljena je nejasna bela lisa na prsih.

IZLOČLJIVE NAPAKE:
– agresivni ali preveč plašni
– velikost izven standardov
– prelahke kosti
– presvetle oči ali ozadje oči ( razen pri harlekin )
– razcepljen nos, z barvo drugo kot črno, z nepigmentiranimi področji
– nepravilen ugriz, manjkajoči trije ali več zob
– nekupirana ušesa popolnoma navpična in ravna
– preveč navzven obrnjene zadnje tace
– odsotnost enega od slednikov ali brez slednikov
– prekratek rep ali rep nošen čez hrbet
Dlaka: Barva in tekstura druga kot zgoraj opisana v standardu. Popolna odsotnost ožigov. Dobro vidna in razločna bela lisa na prsih. Za harlekine: preveč sive, nesorazmerje sive in črne na obeh straneh, glava popolnoma siva ( odsotnost črne ).

Beauceron je največji izmed francoskih ovčarskih psov. Kljub temu da je zunaj Francije skoraj nepoznan, ima dolgo zgodovino. Je zelo stara pasma, ki se je razvijala samo v Franciji brez kakršnihkoli tujih križanj. Predvideva se, da je odlomek rokopisa iz leta 1578 prvi specifični opis psa z opisom beaucerona.

Beauceron je bil splošno delaven pes. Delaven in skrbno izbran je bil kot zaščitnik in zganjalec črede ovac in goveda, paznik domačega dvorišča in nepodkupljiv zaščitnik družine. Beauceron je ravno tako znan kot berger de beauce (ovčar iz pokrajine Beauce) ali bas rouge (rdeča nogavica), kot mu radi pravijo Francozi. Je v tesnem sorodstvu s svojim dolgodlakim bratrancem briardom ali berger de briem (ovčar iz pokrajine Brie).

Na pasji razstavi leta 1863 v Parizu je bilo razstavljenih več kot tisoč psov, med njimi tudi 13 ovčarjev lupoidnega tipa s pokončnimi uhlji ter črno in rumenkasto rdečo dlako: to so bili njegovi predniki. Nekaj desetletij pozneje, leta 1897, je pasma po zaslugi kinologa Emmanuella Balleta, ustanovitelja francoskega kluba ovčarskih psov, že imela današnji videz.

Beaucerona je ravno tako uporabljala francoska vojska. Sposobnost izvrševanja ukazov brez obotavljanja jim je dobro služila med obema vojnama v Evropi, kjer jih je vojska uporabljala v prvih vrstah za prenašanje sporočil. Uporabljali so jih tudi pri odkrivanju min in drugih dejavnostih. Tudi danes se beauceroni uporabljajo v vojski in policiji.

Standard pasme se je zelo malo spreminjal skozi leta. Pasma je stara že dobrih sto let, zato so tudi francoski kinologi trdili, da je beauceron oče dobermanov.

Kakorkoli že, beauceron je skozi zgodovino ohranil svoje kvalitete, kljub temu pa se je uspel uspešno prilagoditi drugačnemu načinu življenja brez čred ovac. Dandanes je beauceron predvsem delaven pes, ki se ga s pridom uporablja kot pastirskega psa, vodnika za slepe in reševalnega psa, predvsem pa psa čuvaja.